19.7.15

Zupa warzywna z wolnowaru

Zupa warzywna, włoska zupa minestrone, cukinia, boćwina, makaron, zupa przepis




Minestrone - aromatyczna włoska zupa warzywna z wolnowaru.

Ilość porcji: 6-8
Składniki:
  • 1 szklanka suchej białej fasoli średniej wielkości
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 cebule - posiekać
  • 4 marchewki - pokroić w kostkę
  • 8 ząbków czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 1 duża puszka (około 900 ml) całych pomidorów - pokroić w ćwiartki
  • 8 szklanek małosolnego bulionu drobiowego
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w płatkach
  • 2 małe cukinie - przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić 5 mm plastry
  • wiązka buraka liściowego (boćwina) tylko zielona część - posiekać
  • 1/2 - 3/4 szklanki drobnego makaronu typu Orzo
Ponadto:
  • parmezan do posypania
  1. Fasolę wsypać do małego garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem 20 minut. Odcedzić i przełożyć do wolnowaru.
  2. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę i marchew, smażyć około 5 minut. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund, dodać pomidory wraz z płynem i gotować do momentu aż płyn odparuje, około 8-12 minut. Dodać bulion, wodę, 1/2 szklanki posiekanej bazylii, oregano, płatki papryki. Zagotować, następnie całość przełożyć do wolnowaru i gotować pod przykryciem w niskiej temperaturze około 6-7 godzin, do miękkości grochu (lub w wysokiej temperaturze około 5-6 godzin).
  3. Gdy fasola będzie miękka dodać cukinię, boćwinę i makaron. Przykryć i kontynuować gotowanie w wysokiej temperaturze około 20-30 minut lub do miękkości makaronu. Dodać pozostałą bazylię i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Podawać. Posypać parmezanem.
Smacznego !



1 komentarz: