12.7.15

Kurczak z kalafiorem, oliwkami i suszonymi morelami

Kurczak, udka, nóżki, morele, kalafior, oliwki, przepis, curry

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 1 główka kalafiora - podzielić na mniejsze różyczki
  • 3/4 szklanki suszonych moreli
  • 3/4 szklanki zielonych oliwek - przekroić na pół
  1. W dużej misce lub dużym worku strunowym umieścić składniki marynaty: 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki curry, pieprz cayenne, 1/2 łyżeczki papryki, cynamon, ocet, 1/2 łyżeczki soli i udka kurczaka. Wszystko razem dokładnie wymieszać (w worku będzie łatwiej lub natrzeć nóżki) i wstawić do lodówki na minimum 60 minut, najlepiej marynować przez całą noc.
  2. Rozgrzać piekarnik do 220 st C - 425 st F. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
  3. Morele posiekać niezbyt drobno, zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut, następnie odcedzić.
  4. W dużej misce wymieszać 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki papryki i 1/2 łyżeczki soli. Dodać oliwki, morele i kalafior. Wszystko razem dokładnie wymieszać, (w razie potrzeby dodać odrobinę oliwy) przełożyć na blaszkę i położyć na górze kurczaka.
  5. Piec około 45 minut lub posłużyć się termometrem do mięsa, kurczak powinien osiągnąć temperaturę 74 stopnie C - 165 stopni F. W czasie pieczenia kilka razy obrócić/przemieszać.

Smacznego!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz