10.7.15

Burgery z indyka z mozzarellą i bazylią

 

Burgery z indyka, mieso mielone, świeża mozzarella, bazylia, pesto
 

Składniki dla 4 osób:

  • 500g mielonego ciemnego mięsa z indyka
  • 1 mała szalotka - drobno posiekać
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 plastry świeżego sera mozzarella
  • pomidor
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 bułki
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C - 400 stopni F. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub folią aluminiową.
  2. Mięso mielone, cebulę, bazylię, ocet, sól i pieprz dokładnie wymieszać w misce (najlepiej ręką). Mięso podzielić na 4 części, zwilżonymi dłońmi formować z nich burgery i układać je na blaszce.
  3. Piec 25-30 minut (lub posłużyć się termometrem do mięsa i sprawdzić jego temperaturę, powinna osiągnąć 74 stopnie C - 165 stopni F.) w połowie pieczenia obrócić mięso na druga stronę, 5 minut przed końcem pieczenia położyć ser. Gdy ser się lekko rozpuści położyć plaster pomidora i pesto.

Sos pesto:

  • 1 szklanka świeżych listków bazylii
  • 1 szklanka tartego sera parmezan
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera i zmiksować na pastę.

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz