30.5.15

Sernik w czekoladowe kropki


Sernik waniliowy, czekoladowe kropki, czekolada, ser, deser, serek kremowy Philadelphia




Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm lub foremkę kwadratową o wymiarach 18x18 cm.
Spód:
  • 1 szklanka pokruszonych krakersów Graham przepis tutaj
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
Masa serowa:

  • 2 op. serka Philadelphia o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 60 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 300 stopni F - 150 stopni C.
  2. Krakersy drobno pokruszyć w malakserze lub woreczku foliowym, najlepiej za pomocą walka do ciasta.
  3. W małej misce wymieszać krakersy, kakao, cukier i roztopione masło.
  4. Foremkę wyłożyć papierem pergaminowym. Dno wylepić krakersową kruszonką. Włożyć do lodówki.
  5. Tymczasem miskę żaroodporną umieścić na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić czekoladę. Odstawić na bok.
  6. Serek ubić na gładko, stopniowo dodawać cukier, zmniejszyć obroty miksera do niskich i dodawać po jednym jajku. Dodać wanilię, śmietanę i ubijać na jednolitą masę.
  7. Dodać do rozpuszczonej czekolady 1/2 szklanki masy serowej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego wyposażonego w okrągłą końcówkę (u mnie gdzieś się zawieruszyła).
  8. Pozostałą masę serową wlać do foremki i wygładzić do krawędzi.
  9. Wcisnąć końcówkę rękawa do masy serowej i wyciskać masę czekoladową, tworząc kropki na całości.
  10. Włożyć do piekarnika i piec do 1 godziny. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku przez kolejną godzinę. Wystudzony sernik włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Ważne żeby każdorazowo kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.
Smacznego!

Kuchnia Ameryki Północnej 2015



3 komentarze: