Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm lub foremkę kwadratową o wymiarach 18x18 cm.
Spód:
- 1 szklanka pokruszonych krakersów Graham przepis tutaj
- 1/4 szklanki kakao
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 op. serka Philadelphia o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 60 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- Rozgrzać piekarnik do 300 stopni F - 150 stopni C.
- Krakersy drobno pokruszyć w malakserze lub woreczku foliowym, najlepiej za pomocą walka do ciasta.
- W małej misce wymieszać krakersy, kakao, cukier i roztopione masło.
- Foremkę wyłożyć papierem pergaminowym. Dno wylepić krakersową kruszonką. Włożyć do lodówki.
- Tymczasem miskę żaroodporną umieścić na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić czekoladę. Odstawić na bok.
- Serek ubić na gładko, stopniowo dodawać cukier, zmniejszyć obroty miksera do niskich i dodawać po jednym jajku. Dodać wanilię, śmietanę i ubijać na jednolitą masę.
- Dodać do rozpuszczonej czekolady 1/2 szklanki masy serowej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego wyposażonego w okrągłą końcówkę (u mnie gdzieś się zawieruszyła).
- Pozostałą masę serową wlać do foremki i wygładzić do krawędzi.
- Wcisnąć końcówkę rękawa do masy serowej i wyciskać masę czekoladową, tworząc kropki na całości.
- Włożyć do piekarnika i piec do 1 godziny. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku przez kolejną godzinę. Wystudzony sernik włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Ważne żeby każdorazowo kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.
Cudowny .
OdpowiedzUsuńDzięki !
UsuńUroczy serniczek
OdpowiedzUsuń