17.5.15

Marchewka glazurowana

 

Marchewka glazurowana, pomarańcze, zioła, miód, mięta, tymianek, kolorowa marchewka

 

 
 
 

 

Składniki:

  • 6-8 marchewek
  • sok z jednej średniej wielkości pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • świeże zioła - mięta, tymianek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C - 400 stopni F.
  2. Marchew umyć, oczyścić i pokroić w 5-6 mm plastry. Przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, sok z pomarańczy i sól do smaku. Wymieszać, następnie rozłożyć plastry marchewki w dużym naczyniu żaroodpornym. Przykryć szczelnie folią aluminiową, włożyć do piekarnika na 10 minut.
  3. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię. Dodać miód, wymieszać, rozłożyć plastry marchewki równomiernie w naczyniu. Wrócić z marchewką (bez przykrycia) do piekarnika, podnieść temperaturę do 230 stopni C - 450 stopni F. Piec przez kolejne 10-15 minut do miękkości.
  4. Posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku i podawać.

Smacznego !

 

 

Marchewkowy zawrót głowy

 

 

1 komentarz:

  1. Świetnie wyglądają te kolorowe marchewki :) Zazdroszczę. W swojej okolicy nigdzie nie mogę nabyć. Z przyjemnością akceptuję w akcji Marchewkowy zawrót głowy :D

    OdpowiedzUsuń