31.5.15

Pieczarki duszone w białym winie

 

 

 
 
Pieczarki, białe wino, zioła, grzyby duszone,
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Porcja dla 4 osób:

Składniki

  • 700 g pieczarek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • sól gruboziarnista
  • 1 łyżka czosnku przeciśnietego przez praskę
  • 1 1/2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka świeżych posiekanych ziół na przykład pietruszki, bazylii

Wykonanie:

  1. W dużej patelni mocno rozgrzać oliwę. Ułożyć oczyszczone grzyby kapeluszami do dołu, nie przesuwać pieczarek do monentu aż ładnie się zarumienią. Zamieszać i nadal smażyć przez około 5 minut. Dodać masło i smażyć kolejne 5 minut lub do momentu aż grzyby bedą pięknie rumiane. Oprószyć solą i dadać czosnek. Smażyć 2 minuty, następne dodać sok z cytryny i wino. Gotować do momentu aż większość płynu odparuje.
  2. Posypać natką pietruszki i podawać !

Idealne jako przystawkaka i fajny dodatek do dań obiadowych.

 

 

Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz