17.10.15

Zapiekanka serowo-ziemniaczana


Ziemniaki, zapiekanka ziemniaczane, ser, obiad przepis, zioła





Czas przygotowania 2 godz. Porcja dla 6 osób.

Składniki:
  • 90g drobno startego sera Gruyere
  • 60g drobno startego sera Parmezan
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia
  • około 2 kg ziemniaków - obrać i pokroić najlepiej na mandolinie w 3 mm plastry.

Przygotowanie:
  1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne (2 L.) wysmarować masłem.
  2. W dużej misce wymieszać sery, odłożyć 1/3 do miseczki i odstawić na bok. Dodać do miski śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać ziemniaki, (najlepiej mieszać dłońmi i oddzielać od siebie plasterki, które są ze sobą sklejone). Każdy plasterek powinien być pokryty mieszaniną śmietany. Szeregiem i dość ciasno układać ziemniaki w naczyniu (jeśli to będzie konieczne pokroić dodatkowe ziemniaki w celu wypełnienia naczynia). Wlać mieszaninę śmietany/sera na ziemniaki (może trochę zostać).
  3. Przykryć szczelnie naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Usunąć folię i kontynuować pieczenie 30 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać pozostałym serem i zapiekać kolejne 30 minut lub dłużej (do miękkości ziemniaków).
Smacznego !

1 komentarz:

  1. Ale niesamowicie wyglądają te ziemniaczki w zapiekance, dopracowane w każdym szczególe. Podziwiam.

    OdpowiedzUsuń