Składniki:
- 90g drobno startego sera Gruyere
- 60g drobno startego sera Parmezan
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
- sól i pieprz
- masło do wysmarowania naczynia
- około 2 kg ziemniaków - obrać i pokroić najlepiej na mandolinie w 3 mm plastry.
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne (2 L.) wysmarować masłem.
- W dużej misce wymieszać sery, odłożyć 1/3 do miseczki i odstawić na bok. Dodać do miski śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać ziemniaki, (najlepiej mieszać dłońmi i oddzielać od siebie plasterki, które są ze sobą sklejone). Każdy plasterek powinien być pokryty mieszaniną śmietany. Szeregiem i dość ciasno układać ziemniaki w naczyniu (jeśli to będzie konieczne pokroić dodatkowe ziemniaki w celu wypełnienia naczynia). Wlać mieszaninę śmietany/sera na ziemniaki (może trochę zostać).
- Przykryć szczelnie naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Usunąć folię i kontynuować pieczenie 30 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać pozostałym serem i zapiekać kolejne 30 minut lub dłużej (do miękkości ziemniaków).
Ale niesamowicie wyglądają te ziemniaczki w zapiekance, dopracowane w każdym szczególe. Podziwiam.
OdpowiedzUsuń