22.10.15

Pełnoziarniste rożki migdałowo-kokosowe

Rożki, migdały, kokos, zdrowe śniadanie,migdały,







Bez pośpiechu czyli sobotnie śniadanie "Rożki migdałowo - kokosowe". Te rożki są miękkie, puszyste, wilgotne i pełne smaku, idealne na śniadanie jak również do popołudniowej herbaty.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 2/3 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru brązowego turbinado
  • 170 g zimnego masła (pokroić w drobną kostkę)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych plus więcej do posypania rożków
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki naturalnego jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki plus kilka łyżek więcej do wysmarowania rożków
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 8 całych migdałów

Sposób przygotowania:
  1. W misce malaksera umieścić mąkę pełnoziarnistą, kokosową, migdałową, wiórki kokosowe, sodę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier biały i brazowy. Pulsować do połączenia się składników. Dodać masło i pulsować do momentu, aż ciasto połączy się w grudki. Włożyć miskę do zamrażarki na 15 minut.
  2. Rozgrzać piekarnik do 400 stopni F. - 205 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
  3. W małej misce wymieszać śmietanę, jogurt grecki, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Przy włączonym malakserze dodawać powoli wymieszane mokre składniki.
  4. Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto z miski, zebrać w kulę, następnie spłaszczyć (zrobić koło o średnicy około 18 cm.) i pokroić na 8 trójkątów. Wysmarować rożki śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi i wcisnąć migdały. Za pomocą dużego noża przełożyć na blachę. Piec około 15 minut.
  5. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na metalowej kratce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz