Składniki:
- 4 jajka ugotowane
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego
- 1 jajko
- 1 mała bułka lub mała kromka białego chleba najlepiej czerstwa (można także dodać kilka łyżek bułki tartej)
- mleko do namoczenia bułki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- sól, pieprz - możecie dodać zioła, przyprawy, jakie lubicie
Ponadto:
- mąka pszenna
- bułka tarta
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do do 200 stopni C - 400 stopni F. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową.
- Bułkę namoczyć w mleku, odstawić na kilka minut, następnie odcisnąć jego nadmiar. Dodać do mięsa, wymieszać z jajkiem, musztardą, cebulą, solą i pieprzem, podzielić na cztery części. Jajka obtoczyć w mące, następnie zwilżonymi dłońmi formować pulpety z jajkiem w środku. Obtaczać w bułce tartej, położyć na blaszce i piec około 25-30 minut, w trakcie pieczenia obróci na drugą stronę.
Podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz