12.4.15

Jajka w mięsie mielonym

Jajka, mięso mielone, jajka w kotlecie mielonym, obiad, kolacja, przekąski

 

 

 

 

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka lub mała kromka białego chleba najlepiej czerstwa (można także dodać kilka łyżek bułki tartej)
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • sól, pieprz - możecie dodać zioła, przyprawy, jakie lubicie

Ponadto:

  • mąka pszenna
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do do 200 stopni C - 400 stopni F. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową.
  2. Bułkę namoczyć w mleku, odstawić na kilka minut, następnie odcisnąć jego nadmiar. Dodać do mięsa, wymieszać z jajkiem, musztardą, cebulą, solą i pieprzem, podzielić na cztery części. Jajka obtoczyć w mące, następnie zwilżonymi dłońmi formować pulpety z jajkiem w środku. Obtaczać w bułce tartej, położyć na blaszce i piec około 25-30 minut, w trakcie pieczenia obróci na drugą stronę.

Podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno.

 

Smacznego!

 

Niedocenione Jajko

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz