13.12.14

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem z fetą

 

Kurczak, pierś, szpinak, makaron, ser feta, pomidory suszone, danie główne

 

Składniki:

  • 3 1/2 szklanki posiekanego młodego szpinaku
  • 1/4 szklanki sera feta
  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • około 1 3/4 szklanki makaronu typu ditalini lub dowolny (u mnie fettuccine pełnoziarnisty)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty.

Wykonanie:

 

  1. W misce wymieszać - 2 szklanki szpinaku, ser feta z 3 łyżkami wody.
  2. Zrobić kieszonki w mięsie, zacząć nacinać od najgrubszej części. Nadziać kieszonki szpinakiem z fetą (można spiąć wykałaczką) Oprószyć solą i pieprzem.
  3. Rozgrzać dużą patelnię, na średnim ogniu, dodać oliwę z oliwek, położyć na patelni piersi zaokrągloną stroną do dołu i smażyć aż lekko zbrązowieją, około 3 minuty z każdej. Dodać bulion, ocet i suszone pomidory. Częściowo przykryć i gotować około 15 minut.
  4. W garnku zagotować wodę z solą, dodać makaron, gotować według wskazówek na opakowaniu.
  5. Pozostały szpinak położyć na sitku i odcedzić makaron, to sprawi ze szpinak zmięknie.
  6. Upieczone piersi wyciągnąć z patelni, położyć na deskę, a na patelnię z sosem dodać makaron ze szpinakiem i miętę. Wymieszać.
  7. Makaron przełożyć na talerz i ułożyć pokrojone piersi.

Smacznego!

 

2 komentarze: