11.12.14

Kotlety mielone z indyka z kapustą

Kotlet mielony indyk kapusta pomidory krojone bekon kotlety mielone z indyka
 

 

Składniki na 4 porcje

  • 4 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 4 plastry bekonu - pokroić w kostkę
  • 1 cebula - posiekać
  • 2 kromki białego chleba (u mnie pełnoziarnisty) podzielić na mniejsze kawałki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 duże jajko
  • 500 - 550 g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 główki kapusty - posiekać
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

Wykonanie:

 

  1. Czosnek, 2 plastry boczku, 1/2 cebuli umieścić w malakserze, pulsować kilka razy. Dodać chleb, ser i jajko, pulsować na gładką pastę. Przełożyć do dużej miski, dodać mielone mięso, wymieszać.
  2. Zwilżonymi rękami formować 4 kotlety, następnie spłaszczyć je do około 2.5 cm.
  3. W dużej patelni, na średnim ogniu podsmażyć pozostały bekon około 4 minuty. Bekon przełożyć do miseczki a polożyć na patelnię kotlety, przykryć i smażyć około 4 minuty. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz. Dodać pozostałą cebulę, kapustę i smażyć około 4 minuty. Dodać pomidory, bulion, podsmażony bekon i Worcestershire sos. Przykryć doprowadzić do wrzenia, zdjąć pokrywkę i zredukować na średnim ogniu.
  4. Wrócić z kotletami na patelnię i gotować około 10 minut.
  5. Posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz