Składniki na 4 porcje
- 4 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- 4 plastry bekonu - pokroić w kostkę
- 1 cebula - posiekać
- 2 kromki białego chleba (u mnie pełnoziarnisty) podzielić na mniejsze kawałki
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 duże jajko
- 500 - 550 g mielonego mięsa z indyka
- 1/2 główki kapusty - posiekać
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
Wykonanie:
- Czosnek, 2 plastry boczku, 1/2 cebuli umieścić w malakserze, pulsować kilka razy. Dodać chleb, ser i jajko, pulsować na gładką pastę. Przełożyć do dużej miski, dodać mielone mięso, wymieszać.
- Zwilżonymi rękami formować 4 kotlety, następnie spłaszczyć je do około 2.5 cm.
- W dużej patelni, na średnim ogniu podsmażyć pozostały bekon około 4 minuty. Bekon przełożyć do miseczki a polożyć na patelnię kotlety, przykryć i smażyć około 4 minuty. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz. Dodać pozostałą cebulę, kapustę i smażyć około 4 minuty. Dodać pomidory, bulion, podsmażony bekon i Worcestershire sos. Przykryć doprowadzić do wrzenia, zdjąć pokrywkę i zredukować na średnim ogniu.
- Wrócić z kotletami na patelnię i gotować około 10 minut.
- Posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz