31.12.14

Szparagi z pancettą

Szparagi, boczek pancetta, przystawka, sos, pomarańcza, oliwa z oliwek, przystawka,szynka parmeńska

Niezwykle prosta i elegancka przystawka. Szparagi można przygotować wcześniej a tuż przed podaniem tylko upiec.

Przygotowanie 40 minut. Porcja dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kg średnich szparagów
  • 150 g bardzo cienkich plasterków surowego suszonego boczku (pancetta) może być również szynka parmeńska (przeciąć wzdłuż na pół)

Sos :

  • drobno starta skórka i sok z 1/2 pomarańczy (pomarańcze sparzyć)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/8 szklanki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz

W małej misce wymieszać; skórkę pomarańczową, sok, musztardę, oliwę z oliwek i doprawić solą i pieprzem.

Wykonanie:

  1. Szczelnie owinąć każdą włócznie szparagi boczkiem i odstawić do lodówki na około 20 minut.
  2. Rozpalić grill lub rozgrzać patelnie grillową (może być również zwykła) położyć szparagi, smażyć na średnim ogniu, aż będą chrupiące, często obracać około 5 minut (jeśli będziecie owijać szparagi szynką, dodać na rozgrzaną patelnie 1 łyżkę oliwy z oliwek)
  3. Przenieść szparagi na talerz, skropić sosem pomarańczowym, można również posypać posiekanym świeżym tymiankiem.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz