20.12.14

Risotto z grzybami i pancettą

Risotto, grzyby, ryż arborio, boczek pancetta, parmezan, białe wino,



Czas przygotowania 40 minut. Porcja dla 4 osób.
Składniki:
  • 6 1/2 szklanki bulionu drobiowego (małosolnego !)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 115 g boczku pancetta pokroić w kostkę
  • 350 g grzybów - pokroić w plasterki
  • 1/2 cebuli - drobno posiekać
  • 1 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki, plus więcej do posypania
  • sól koszerna i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:

  1. Podgrzać bulion z rozmarynem w rondlu, na średnim ogniu.
  2. Dużą patelnie lub garnek rozgrzać na średnim ogniu, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, boczek i smażyć aż będzie chrupiący około 4-5 minut. Wyjąć na talerz łyżką cedzakową a na patelnię dodać grzyby i smażyć aż będą lekko rumiane 3-4 minuty. Przełożyć na talerz.
  3. Dodać na patelnie pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek, cebule i podsmażyć aż zmięknie około 4 minuty. Dodać ryż i lekko zapiec, cały czas mieszać, około 2-3 minuty. Dodać wino, mieszać, jednocześnie zeskrobując rumiane dno patelni, aż wino się wchłonie około 3-5 minut.
  4. Dodać 3 szklanki bulionu, doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, aż większość cieczy się wchłonie, około 8-10 minut. Dolać kolejne 3 szklanki bulionu, gotować, mieszając do miękkości ryżu, około 13 minut.
  5. Zdjąć patelnię z ognia ; wymieszać z boczkiem, pieczarkami, masłem, serem i szczypiorkiem. Dolać pozostały gorący bulion jeśli risotto będzie zbyt gęste, doprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz