13.12.14

Trufle kawowe

 

Trufle kawowe, deser,kakao, kawa, kokos, czekolada, prezent, pralinki
 

 

 

 

Składniki na 20 trufli

  • 340 g półsłodkiej czekolady - podzielić na mniejsze kawałki
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki parzonej kawy espresso
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ponadto do obtaczania:

  • kokos
  • kakao
  • pokruszone miętowe cukierki

Wykonanie:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Śmietanę, masło i sól zagotować w małym rondelku. Dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać kawę i wanilię, gotować chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszać, do momentu aż masa zrobi sie gładka i lśniąca.
  3. Chwilę przestudzić, ewentualnie przelać do miseczki i włożyć do lodówki na 3 godziny. Zwilżoną łyżką nabierać masę czekoladową i formować około 20 kulek, następnie obtaczać w kokosie, kakao i cukierkach.
  4. Włożyć do lodowki na 1 godzinę.

 

Słodki Prezent

 

1 komentarz:

  1. Rewelacyjny pomysł na prezent, ucieszy bardziej niż kupne czekoladki. :)

    OdpowiedzUsuń