8.11.14

Zupa z czosnku pieczonego i grzanki z serem asiago

Składniki :

  • 6 główek czosnku pieczonego - przepis tutaj
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka suszonych mieszanych ziół włoskich
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Grzanki:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku-przecisnąć przez praskę
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • bagietka pszenna pokroić w 2-3 cm plastry (ja pszenną zamieniłam na domową pełnoziarnistą)
  • 1/2 szklanki startego sera np asiago

Wykonanie:

  1. W dużym garnku, na średnim ogniu roztopić masło. Dodać upieczony czosnek, smażyć około 5 minut. Dodać mąkę podsmażać na ciemno złoty kolor około 5-6 minut.
  2. Dodać 1 szklankę bulionu, dobrze wymieszać, dodać pozostały bulion i 2 szklanki wody. Dodać zioła włoskie, 1 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut.
  3. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut.
  4. Przygotować grzanki - Piekarnik rozgrzać do 205 C.
  5. W małej miseczce wymieszać - oliwę, czosnek, 1/4 łyżeczki pieprzu, paprykę i oregano. Pędzelkiem kuchennym rozprowadzić oliwę na kromeczki i posypać serem, przełożyć na blaszkę.
  6. Zapiekać około 8-10 minut.
  7. Zupę na talerzu, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz