21.2.15

Zupa kalafiorowo-czosnkowa

Zupa, kalafior, pieczony czosnek, masło, fileciki anchovy, zupa kalafiorowa

Zupa z pieczonym kalafiorem i pieczonym czosnkiem z masłem anchois.
Składniki:
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 główka pieczonego czosnku przepis tutaj
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekana marchewka
  • 1 posiekana łodyga selera naciowego
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka mleka
Wykonanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  2. Włożyć do piekarnika przygotowany czosnek, około 20 minut przed końcem pieczenia włożyć blachę z kalafiorem.
  3. Kalafior podzielić na różyczki, przełożyć na blachę, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piec na złoty kolor około 20 minut.
  4. W garnku na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę, podsmażyć. Dodać marchewkę, seler, tymianek. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać kalafior i gotować około 20 minut. Dodać czosnek, następnie przełożyć zupę do blendera i zmiksować na gładko. Wrócić z zupą do garnka, dodać mleko, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Masło anchovy
Składniki:
  • 4-5 łyżek miękkiego masła
  • 3-4 fileciki anchois
  • 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Filety z czosnkiem utrzeć w moździerzu. Wymieszać z masłem. Gotowe!
ZUPA KREM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz