10.2.15

Kremowa polenta z pieczonymi grzybami

Polenta, mąka kukurydziana, grzyby, parmezan, kasza kukurydziana

Porcja dla 3-4 osób Składniki :

  • 450 g małych grzybów portabello lub cremini pokroić w ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1-2 ząbki czosnku - przecisnać przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Polenta:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej lub drobnej kaszy kukurydzianej (nie instant)
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki startego parmezanu plus więcej do posypania

Wykonanie:

  1. W średnim garnku, na średnio-wysokim ogniu, doprowadzić do wrzenia wodę z mlekiem i solą. Powoli wsypać polentę, cały czas mieszać. Zmniejszyć ogień do minimum, częściowo przykryć garnek pokrywką, gotować, mieszając energicznie co 5 minut. Gotować do momentu, aż ciecz się wchłonie a polenta zrobi się kremowa, około 30 minut. W międzyczasie przygotować grzyby.
  2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
  3. W misce wymieszać grzyby z oliwą, octem, czosnkiem, solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę, włożyć do piekarnika i piec do miękkości 15-20 minut.
  4. Ugotowaną polentę ściągnąć z ognia, dodać 2 łyżki masła, 3/4 szklanki parmezanu i dobrze wymieszać. Przełożyć na talerz, położyć grzyby, posypać parmezanem i pietruszką. Podawać na gorąco.

Smacznego!

Zima  we Włoszech

 

1 komentarz:

  1. uwielbiam polentę w każdej wersji, zarówno wytrawnej, jak i słodkiej :)

    OdpowiedzUsuń