Składniki na 4 porcje
- 4 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej
- 2 małe lub 1 duża gruszka - pokroić
- 4 plastry bekonu - podsmażyć i pokroić
- około 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- około 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
- 1/4 szklanki sera feta
- 1/4 małej czerwonej cebuli
Sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego lub białego
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka maku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać kilka razy. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzonym sosem polewać sałatę. Wymieszać.
Smacznego !
Pyszna gruszkowa wariacja sałatkowa:)
OdpowiedzUsuń