- główki czosnku (nie obierać)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Naczynie do pieczenia czosnku lub folia aluminiowa.
- Rozgrzać piekarnik do 190 C.
- Ściąć górną część czosnku około 1 cm, położyć w naczyniu lub na foli aluminiowej. Każdą główkę polać 1 łyżką oliwy z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć lub szczelnie zawinąć folią i przełożyć na blachę do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45-60 minut.
- Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na około 5 minut. Gotowe! Ząbki czosnku lekko nacisnąć, powinny wyjść bez problemu.
Przepis na zupę z czosnku pieczonego.
Zupa kalafiorowo-czosnkowa przepis tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz