18.9.14

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i parmezanem

 

grzyby, ziemniaki, zapiekanka, kolacja

Składniki :

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 kg ziemniaków średniej wielkości, obrać, pokroić na 3 mm plastry
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól gruboziarnista
  • 1-1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • szalotka ( drobno posiekać )
  • 6 ząbków czosnku ( pokroić w plasterki )
  • 350 g grzybów cremini lub pieczarek ( pokroic w grubsze plastry )

Wykonanie:

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 C
  2. Ceramiczne lub szklane naczynie o wymiarach 32x23x5 wysmarować 2 łyżkami oliwy.
  3. 1/3 ziemniaków ułożyć w naczyniu, tak żeby lekko zachodziły za siebie, oprószyć solą i pieprzem. Wlać 1/3 szklanki śmietany, posypać 1/4 szklanki sera ( czynność powtórzyć 2 razy )
  4. Przełożyć do piekarnika ( nie przykrywać ) piec do miękkości ziemniaków około 45 minut. W trakcie pieczenia gdy ziemniaki bedą wysychać polewać śmietaną.
  5. Naczynie wyciągnąć z piekarnika, ( piekarnika nie wyłączać )
  6. Posypać tymiankiem, czosnkiem i cebulką.
  7. Do pokrojonych grzybów dodać sól, pieprz, 3 łyżki oliwy.Wymieszać.
  8. Grzyby ułożyć na ziemniakach, polewać 1/4 szklanki śmietany, posypać 1/4 szklanki sera.
  9. Kontynuować pieczenie ( nie przykrywać ) do miękkości grzybów około 20 minut.

Smacznego.

 

Zapiekankę ( gdy nam zostanie ) można odgrzać w piekarniku. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika - 175 C na 10-15 minut.

 

 

 

3 komentarze:

  1. Mąż pozbierał w lesie prawdziwków, użyłam ich zamiast pieczarek. Efekt był niesamowity

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka wyśmienita! mój mąż za nią przepada :)

    OdpowiedzUsuń