Składniki :
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 kg ziemniaków średniej wielkości, obrać, pokroić na 3 mm plastry
- świeżo zmielony pieprz
- sól gruboziarnista
- 1-1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- szalotka ( drobno posiekać )
- 6 ząbków czosnku ( pokroić w plasterki )
- 350 g grzybów cremini lub pieczarek ( pokroic w grubsze plastry )
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190 C
- Ceramiczne lub szklane naczynie o wymiarach 32x23x5 wysmarować 2 łyżkami oliwy.
- 1/3 ziemniaków ułożyć w naczyniu, tak żeby lekko zachodziły za siebie, oprószyć solą i pieprzem. Wlać 1/3 szklanki śmietany, posypać 1/4 szklanki sera ( czynność powtórzyć 2 razy )
- Przełożyć do piekarnika ( nie przykrywać ) piec do miękkości ziemniaków około 45 minut. W trakcie pieczenia gdy ziemniaki bedą wysychać polewać śmietaną.
- Naczynie wyciągnąć z piekarnika, ( piekarnika nie wyłączać )
- Posypać tymiankiem, czosnkiem i cebulką.
- Do pokrojonych grzybów dodać sól, pieprz, 3 łyżki oliwy.Wymieszać.
- Grzyby ułożyć na ziemniakach, polewać 1/4 szklanki śmietany, posypać 1/4 szklanki sera.
- Kontynuować pieczenie ( nie przykrywać ) do miękkości grzybów około 20 minut.
Smacznego.
Zapiekankę ( gdy nam zostanie ) można odgrzać w piekarniku. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika - 175 C na 10-15 minut.
;-)
OdpowiedzUsuńMąż pozbierał w lesie prawdziwków, użyłam ich zamiast pieczarek. Efekt był niesamowity
OdpowiedzUsuńZapiekanka wyśmienita! mój mąż za nią przepada :)
OdpowiedzUsuń