Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1 1/2 szklanki cukru plus 1/2 szklanki do obtaczania
- 1/2 szklanki wody
- czekolada
Pomarańcze umyć. Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki, usunąć białą część. Pokroić w paski, przełożyć do małego garnka zalać gorąca wodą i gotować 15 minut ( czynność powtórzyć dwa razy ) odcedzić na sitku. W tym samym garnku zagotować wodę ( 1/2 szklanki) z cukrem (1 i 1/2 szklanki) dodać skórkę i gotować na małym ogniu, aż skórka zrobi się przezroczysta około 40 minut. Wyciągnąć skórki z syropu, przełożyć do naczynia z cukrem i obtoczyć. Rozłożyć do wyschnięcia na 4-5 godzin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wysuszone skórki maczać w czekoladzie następnie odkładać na papier pergaminowy lub metalowa kratkę, do zastygnięcia.
Skórkę można również pokroić w drobną kostkę, przełożyć do słoiczka i zalać syropem. Przechowywać w lodówce.
Pozostały syrop pomarańczowy wykorzystałam do
mrożonej herbaty.
Przepyszna ta pomarańcza !! zajadam się nią od wczoraj i nie mogę przestać... dobrze, że zrobiłam podwójną porcję bo nie miałabym już czego maczać w czekoladzie :)
OdpowiedzUsuńależ pyszności!
OdpowiedzUsuń