Składniki:
- 1/2 szklanki migdałów
- 2 łyżki płatków owsianych
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka mąki
- 1/4 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy ( pomarańcze sparzyć )
- czekolada gorzka
- Rozgrzać piekarnik do 175 C.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
- Migdały i płatki owsiane wsypać do malaksera - pulsować - mają pozostać drobne cząsteczki migdałów.
- Masło roztopić w rondelku, na średnim ogniu. Dodać miód, cukier biały i brązowy, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru, około 1-2 minuty.
- Zdjąć z ognia, dodać mieszankę orzechów, mąkę, sól i skórkę z pomarańczy.
- Wymieszać.
- Łyżeczką odmierzać porcje, formować kulki, układać na blaszce w odległości około 10 cm. Lekko spłaszczyć.
- Piec około 10 minut - po około 5 minutach blaszkę obrócić.
- Ciepłe ciastka ( nie gorące ) można lekko formować, na przykład rozłożyć na wałku do ciasta, lub szklanej butelce.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Zimne ciastka maczać do połowy w rozpuszczonej czekoladzie, lub za pomoca pędzla rozprowadzić polewę.
bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń