Składniki :
- 3 szklanki mąki tortowej (szklanka 240 ml)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 225 g masła (pokroić w kostkę)
- 2 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 6 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka starta z jednej cytryny (cytrynę sparzyć wrzątkiem)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- cukierki dekoracyjne
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
- kilka łyżek soku z cytryny (dodawać stopniowo do cukru)
- starta skórka z cytryny
- Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Foremkę do pieczenia babki o średnicy 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
- Mąkę przesiać, odmierzyć 3 szklanki, wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, odstawić.
- Masło utrzeć mikserem na średnich obrotach do białości, około 2 minuty, dodawać stopniowo po 1-2 łyżki cukru, cały czas miksować, przez 8-10 minut. Dodawać po jednym jajku, cały czas ubijać, dodać wanilię i skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera do niskich i dodać mąkę na przemian ze śmietaną (mąkę podzielić na 4 porcje a śmietanę na 3 porcje, rozpoczynając i kończąc mąką) zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Wyłożyć ciasto do foremki i piec przez 70-75 minut (do suchego patyczka).
- Babkę lekko przestudzić w foremce przez 20-25 minut, następnie ostrożnie wyjąć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Polewać lukrem i posypać skórką z cytryny.
Wesołych Świąt !
Ależ ona śliczna z tymi kolorowymi jajeczkami! :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Pozdrawiam.
Usuń