5.4.15

Babka waniliowo-cytrynowa

Babka waniliowo-cytrynowa, babka wielkanocna, babka cytrynowa,










Składniki :
  • 3 szklanki mąki tortowej (szklanka 240 ml)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 225 g masła (pokroić w kostkę)
  • 2 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z jednej cytryny (cytrynę sparzyć wrzątkiem)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
Ponadto:
  • cukierki dekoracyjne
Lukier:
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki śmietany kremówki
  • kilka łyżek soku z cytryny (dodawać stopniowo do cukru)
  • starta skórka z cytryny
Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Foremkę do pieczenia babki o średnicy 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
  2. Mąkę przesiać, odmierzyć 3 szklanki, wsypać do dużej miski i dokładnie wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, odstawić.
  3. Masło utrzeć mikserem na średnich obrotach do białości, około 2 minuty, dodawać stopniowo po 1-2 łyżki cukru, cały czas miksować, przez 8-10 minut. Dodawać po jednym jajku, cały czas ubijać, dodać wanilię i skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera do niskich i dodać mąkę na przemian ze śmietaną (mąkę podzielić na 4 porcje a śmietanę na 3 porcje, rozpoczynając i kończąc mąką) zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Wyłożyć ciasto do foremki i piec przez 70-75 minut (do suchego patyczka).
  4. Babkę lekko przestudzić w foremce przez 20-25 minut, następnie ostrożnie wyjąć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Polewać lukrem i posypać skórką z cytryny.
Smacznego!

Wesołych Świąt !



2 komentarze: