Składniki:
- 1/2 puszki ciecierzycy (odsączyć z zalewy)
- 1 avocado
- 1 łyżka pasty tahini (jeśli nie macie oryginalnej możecie ją zrobić przepis tutaj
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- sól,
- pieprz
- 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- szczypta płatków czerwonej papryki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
Wykonanie:
- Ciecierzycę, pastę tahini, 1 łyżkę oliwy, sok z limonki i czosnek włożyć do miski malaksera, zmiksować na gładko, około 2 minuty. Dodać sól, pieprz, kmin, avokado i utrzeć na gładką pastę.
- Przełożyć do miseczki, polać pozostałą oliwą, posypać papryką i świeżą kolendrą. Podawać ze świeżymi warzywami, chipsami z chlebka pita lub z chipsami tortilla.
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńświetny hummus!
OdpowiedzUsuń