26.3.15

Hummus z avocado

Hummus, avokado, chipsy, tortilla, przekąski, pasta z avocado

Składniki:

  • 1/2 puszki ciecierzycy (odsączyć z zalewy)
  • 1 avocado
  • 1 łyżka pasty tahini (jeśli nie macie oryginalnej możecie ją zrobić przepis tutaj
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól,
  • pieprz
  • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę, pastę tahini, 1 łyżkę oliwy, sok z limonki i czosnek włożyć do miski malaksera, zmiksować na gładko, około 2 minuty. Dodać sól, pieprz, kmin, avokado i utrzeć na gładką pastę.
  2. Przełożyć do miseczki, polać pozostałą oliwą, posypać papryką i świeżą kolendrą. Podawać ze świeżymi warzywami, chipsami z chlebka pita lub z chipsami tortilla.

Smacznego!

Wiosenny detoks

 

2 komentarze: