Składniki:
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżka przyprawy do chili con carne
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz
- około 2 kg łopatki lub karkówki (oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 posiekana cebula
- 4 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu drobiowego małosolnego
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 bułka (pokroić na mniejsze kawałki)
- bułki
- surówka Coleslaw przepis tutaj
Wykonanie:
- W misce wymieszać: cukier brązowy, chili con carne, kmin rzymski, musztardę, ziele angielskie, pieprz cayenne, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu.
- Mięso włożyć do pojemnika, dodać połowę mieszanki przypraw, wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na około 4 godziny.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- W dużej patelni (najlepiej odpowiedniej do pieczenia w piekarniku) lub garnku, na średnim ogniu rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć z każdej strony około 8 minut. Mięso przełożyć na talerz a na patelnie dodać czosnek, cebulę, 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Smażyć około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pozostałą mieszankę przypraw i smażyć 2 minuty. Dodać bulion, ketchup, ocet, 2 szklanki wody i pokrojoną bułkę. Wrócić z mięsem na patelnię i zagotować.
- Włożyć całość do piekarnika lub przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, przykryć (może być folia aluminiowa).
- Piec około 2 godziny, około 20 minut przed końcem pieczenia ściągnąć przykrywkę (użyj widelca żeby sprawdzić czy mięso się łatwo rozpada).
- Mięso wyciągnąć na talerz lub deskę, najlepiej za pomoca widelców rozrywać mięso na małe kawałki. Wrócić z mięsem na patelnię i wymieszać z sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz