8.3.15

Rwana wieprzowina

Rwana wieprzowina, surówka coleslaw, biała kapusta,
Porcja dla 6 osób
Składniki:
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka przyprawy do chili con carne
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
  • około 2 kg łopatki lub karkówki (oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 posiekana cebula
  • 4 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego małosolnego
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 bułka (pokroić na mniejsze kawałki)
Ponadto:
  • bułki
  • surówka Coleslaw przepis tutaj
    Wykonanie:
    1. W misce wymieszać: cukier brązowy, chili con carne, kmin rzymski, musztardę, ziele angielskie, pieprz cayenne, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu.
    2. Mięso włożyć do pojemnika, dodać połowę mieszanki przypraw, wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na około 4 godziny.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. W dużej patelni (najlepiej odpowiedniej do pieczenia w piekarniku) lub garnku, na średnim ogniu rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć z każdej strony około 8 minut. Mięso przełożyć na talerz a na patelnie dodać czosnek, cebulę, 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Smażyć około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pozostałą mieszankę przypraw i smażyć 2 minuty. Dodać bulion, ketchup, ocet, 2 szklanki wody i pokrojoną bułkę. Wrócić z mięsem na patelnię i zagotować.
    5. Włożyć całość do piekarnika lub przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, przykryć (może być folia aluminiowa).
    6. Piec około 2 godziny, około 20 minut przed końcem pieczenia ściągnąć przykrywkę (użyj widelca żeby sprawdzić czy mięso się łatwo rozpada).
    7. Mięso wyciągnąć na talerz lub deskę, najlepiej za pomoca widelców rozrywać mięso na małe kawałki. Wrócić z mięsem na patelnię i wymieszać z sosem.
    Podawać z bułkami i surówką Coleslaw.
    Smacznego!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz