20.3.15

Pieczarki portabello z polentą i niebieskim serem

Grzyby, pieczarka portabello, polenta, ser pleśniowy niebieski, grzyby pieczone przepis

Składniki:

  • 6 pieczarek portabello
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 2 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki drobnej kaszy kukurydzianej
  • 1/4 szklanki serka mascarpone
  • 115 g niebieskiego sera Gorgonzola

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 205 stopni C.
  2. Pieczarki delikatnie oczyścić, najlepiej papierem kuchennym. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, skropić oliwą i octem balsamicznym, następnie oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika na 20 minut (po wyciągnięciu grzybów zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C).
  3. W międzyczasie przygotować polentę. W garnku zagotować bulion z mlekiem i śmietaną kremówką. Zmniejszyć ogień i wsypywać powoli kaszę kukurydzianą, cały czas mieszać. Gotować 6-8 minut. Ściągnąć z gazu, dodać serek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystko razem połączyć na gładko.
  4. Przełożyć polentę do wysmarowanych tłuszczem małych miseczek ceramicznych lub do dużego naczynia odpowiedniego do pieczenia w piekarniku. Ułożyć grzyby, lekko wcisnąć do polenty, posypać niebieskim serem i zapiekać 25-30 minut. Posypać solą do smaku. Podawać na gorąco.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz