Składniki:
- 6 pieczarek portabello
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 2 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3/4 szklanki drobnej kaszy kukurydzianej
- 1/4 szklanki serka mascarpone
- 115 g niebieskiego sera Gorgonzola
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 205 stopni C.
- Pieczarki delikatnie oczyścić, najlepiej papierem kuchennym. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, skropić oliwą i octem balsamicznym, następnie oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika na 20 minut (po wyciągnięciu grzybów zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C).
- W międzyczasie przygotować polentę. W garnku zagotować bulion z mlekiem i śmietaną kremówką. Zmniejszyć ogień i wsypywać powoli kaszę kukurydzianą, cały czas mieszać. Gotować 6-8 minut. Ściągnąć z gazu, dodać serek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystko razem połączyć na gładko.
- Przełożyć polentę do wysmarowanych tłuszczem małych miseczek ceramicznych lub do dużego naczynia odpowiedniego do pieczenia w piekarniku. Ułożyć grzyby, lekko wcisnąć do polenty, posypać niebieskim serem i zapiekać 25-30 minut. Posypać solą do smaku. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz