20.3.15

Ciasteczka czekoladowo-kokosowe

 

Wielkanoc, ciastka wielkanocne, makaroniki kokosowe, czekolada, kokos, deser

 

 

Składniki na około 24 ciasteczka

  • 120 g półsłodkiej lub słodkiej czekolady
  • 3 białka
  • 25 g kakao
  • 150 g cukru zwykłego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 220 g wiórków kokosowych (użyłam grubych)

Ponadto:

  • cukierki czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:

 

  1. Miskę żaroodporną umieścić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić czekoladę. Odstawić do ostygnięcia.
  2. W misce lekko ubić pianę z białek, dodać przesiane kakao, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem połączyć, następnie dokładnie wymieszać z kokosem i czekoladą. Przykryć i przechowywać w lodówce przez około godzinę.
  3. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Wyłożyć blaszkę papierem pergaminowym.
  4. Nabierać czubatą łyżkę ciasta i umieszczać na blaszce.
  5. Piec około 13-15 minut.
  6. Dekorować lekko ciepłe ciasteczka (nie gorące) delikatnie wgnieść cukierki.

Smacznego !

Bezglutenowa Wielkanoc

Wielkanocne Smaki - edycja V

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz