Składniki na około 24 ciasteczka
- 120 g półsłodkiej lub słodkiej czekolady
- 3 białka
- 25 g kakao
- 150 g cukru zwykłego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 220 g wiórków kokosowych (użyłam grubych)
Ponadto:
- cukierki czekoladowe do dekoracji
Wykonanie:
- Miskę żaroodporną umieścić na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić czekoladę. Odstawić do ostygnięcia.
- W misce lekko ubić pianę z białek, dodać przesiane kakao, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem połączyć, następnie dokładnie wymieszać z kokosem i czekoladą. Przykryć i przechowywać w lodówce przez około godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Wyłożyć blaszkę papierem pergaminowym.
- Nabierać czubatą łyżkę ciasta i umieszczać na blaszce.
- Piec około 13-15 minut.
- Dekorować lekko ciepłe ciasteczka (nie gorące) delikatnie wgnieść cukierki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz