Porcja dla 4-6 osób.
Składniki:
- około 500g makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- około 600g surowych krewetek
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- starty parmezan do posypania
Wykonanie:
- W dużym garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Tymczasem w dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać płatki papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 10-20 sekund. Dodać obrane krewetki, lekko oprószyć solą. Smażyć do momentu aż krewetki będą różowe około 1 minutę.
- Zwiększyć ogień i wlać na patelnię wino, gotować aż alkohol odparuje około 3-4 minuty.
- Makaron odcedzić (zachować 1/2 szklanki wody z gotowania). Następnie wrócić z makaronem do garnka.
- Patelnię ściągnąć z ognia, dodać masło i skórkę z cytryny, mieszać aż masło się roztopi. Przenieść krewetki do garnka z makaronem. Dodać pietruszkę i tyle zarezerwowanej wody żeby była widoczna cienka warstwa sosu na dnie garnka (zacząć od 1/4 szklanki płynu). Wszystko razem dobrze wymieszać.
- Przełożyć na talerz i posypać parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz