Składniki:
- 2 filety z łososia
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny (cytrynę sparzyć)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki posiekanego koperku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Filety umyć i osuszyć papierem kuchennym, następnie przełożyć do pojemnika.
- W małej misce wymieszać sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wlewać powoli oliwę, następnie dodać pietruszkę i koperek. Marynatę wlać do pojemnika z filetami, przykryć i wstawić do lodówki na jedną godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 245 stopni C.
- Filety przełożyć na blachę do pieczenia i piec około 10 minut (temperatura wewnątrz łososia w najgrubszej części powinna osiągnąć 60 stopni C).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz