3.3.15

Pasta z wątróbki drobiowej

Wątróbki, pasztet, pasta, watróbka drobiowa, brandy, pasta do chleba, wątróbka drobiowa
 
 
 

Składniki:

  • 500g wątróbki drobiowej
  • 1 szklanka mleka
  • 115g (8 łyżek) masła pokroić na mniejsze kawałki
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 łyżki brandy
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

  1. Wątróbkę oczyścić z tłuszczu, błonek, dobrze wypłukać i zalać mlekiem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Odcedzić.
  2. W dużej patelni, na średnim ogniu stopić 4 łyżki masła. Dodać cebulę, mieszać aż będzie miękka, około 3 minuty. Dodać czosnek i smażyć około 30 sekund.
  3. Dodać wątróbkę, pieprz, liście laurowe, tymianek i smażyć aż wątróbka będzie rumiana na zewnątrz a jeszcze lekko różowa w środku, około 5 minut. Dodać brandy, sól i gotować aż większość płynu odparuje.
  4. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wyrzucić liście laurowe.
  5. Wątróbki włożyć do miski malaksera, dodać pozostałe masło i zmiksować na gładko, następnie przełożyć do miseczki, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc). Posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

(Nie) nudna kanapka ed II

 

1 komentarz: