Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 1 szklanka mleka
- 115g (8 łyżek) masła pokroić na mniejsze kawałki
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3-4 łyżki brandy
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
- Wątróbkę oczyścić z tłuszczu, błonek, dobrze wypłukać i zalać mlekiem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Odcedzić.
- W dużej patelni, na średnim ogniu stopić 4 łyżki masła. Dodać cebulę, mieszać aż będzie miękka, około 3 minuty. Dodać czosnek i smażyć około 30 sekund.
- Dodać wątróbkę, pieprz, liście laurowe, tymianek i smażyć aż wątróbka będzie rumiana na zewnątrz a jeszcze lekko różowa w środku, około 5 minut. Dodać brandy, sól i gotować aż większość płynu odparuje.
- Zdjąć z ognia, przestudzić. Wyrzucić liście laurowe.
- Wątróbki włożyć do miski malaksera, dodać pozostałe masło i zmiksować na gładko, następnie przełożyć do miseczki, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc). Posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń