Składniki :
- 3/4 szklanki mąki pszennej (przesiać)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki musu z dyni
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
- Blaszkę o wymiarach 26x38 natłuścić i wyłożyć papierem pergaminowym.
- Połączyć - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
- Jajka z cukrem ubić mikserem na pulchną masę.
- Dodać mus z dyni, wymieszać.
- Wsypać mieszankę mąki z przyprawami i wymieszać na gładko.
- Wyłożyć na blaszkę.
- Piec 13 - 15 minut.
- Foremką wykrawać dynie.
Galaretkę przygotowałam dzień wcześniej.
Galaretkę przygotować według wskazówek na opakowaniu (pomniejszyłam o około pół szklanki wody) Naczynie żaroodporne o wymiarach 18x28 natłuścić tłuszczem w sprayu, wlać lekko przestudzoną galaretkę i włożyć do lodówki. Foremką wycinać dynie.
Masa:
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka cukru pudru (u mnie mniej)
- serek kremowy typu Philadelphia
- szczypta soli
- W małej patelni podgrzewać masło do momentu aż nabierze brązowego koloru około 8-10 minut.
- Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone masło, ser, cukier puder i sól zmiksować na pulchną masę.
- Zimne ciastka przekładać masą i galaretką.
Moją foremką zrobiłam 10 torcików.
Mus z dyni:
- dynia
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dynię umyć, oczyścić z pestek i miękkiego miąższu, podzielić wraz ze skórką na mniejsze cząstki. Przełożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości, około 1 godzinę. Następnie oddzielić miąższ od skórki (ewentualnie przełożyć na sitko do odsączenia) ugnieść widelcem lub zmiksować. Przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
Halloweenowe szaleństwo, iście wyborne torciki
OdpowiedzUsuńHalloweenowe szaleństwo, iście wyborne torciki
OdpowiedzUsuńświetny przepis i bardzo pomysłowy!
OdpowiedzUsuńGenialne!
OdpowiedzUsuń