13.10.14

Rożki śmietankowo-szafranowe

Dżem dobry, pobudka

 

Rożki bułeczki szafran dżem masło śniadanie

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 3 łyżki rodzynek złotych lub posiekanych suszonych moreli
  • 2 łyżeczki słodkiego wina lub wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 21/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek zimnego masła - podzielić ma małe kawałki
  • 1 łyżka grubego cukru do posypania rożków

Wykonanie:

  1. W małym rondelku do wysokiej temperatury podgrzewać śmietanę z szafranem, nie dopuścić do zagotowania. Zgasić płomień gazu, mieszać dość często przez 10 minut. Przelać do miseczki i włożyć do lodówki na 20 minut, następnie dodać 1/2 łyżeczki wanilii. Wymieszać. Odłożyć 1 łyżkę do wysmarowania rożków.
  2. Rodzynki lub morele przełożyć do miseczki, dodać 2 łyżeczki wody lub wina i włożyć do kuchenki mikrofalowej na 45 sekund.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym.
  4. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól, wymieszać. Dodać zimne masło. Palcami rozcierać masło z mąką (mają pozostać grudki masła) Dodać morele i śmietanę z szafranem. Wymieszać łyżką, następnie przełożyć ciasto na stolnicę i formować koło o średnicy 18 cm. Nożem, podzielić ciasto na 8 części, śmietaną z szafranem wysmarować rożki, posypać cukrem i przełożyć na blaszkę. Piec na złoto brązowy kolor około 14-16 minut.
  5. Przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
  6. Rożki podawać z masłem i oczywiście dowolnym dżemem Łowicz. (u mnie dżem z czarnych porzeczek)

 

 

2 komentarze: