Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 3 łyżki rodzynek złotych lub posiekanych suszonych moreli
- 2 łyżeczki słodkiego wina lub wody
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 21/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek zimnego masła - podzielić ma małe kawałki
- 1 łyżka grubego cukru do posypania rożków
Wykonanie:
- W małym rondelku do wysokiej temperatury podgrzewać śmietanę z szafranem, nie dopuścić do zagotowania. Zgasić płomień gazu, mieszać dość często przez 10 minut. Przelać do miseczki i włożyć do lodówki na 20 minut, następnie dodać 1/2 łyżeczki wanilii. Wymieszać. Odłożyć 1 łyżkę do wysmarowania rożków.
- Rodzynki lub morele przełożyć do miseczki, dodać 2 łyżeczki wody lub wina i włożyć do kuchenki mikrofalowej na 45 sekund.
- Piekarnik rozgrzać do 200 C. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym.
- Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól, wymieszać. Dodać zimne masło. Palcami rozcierać masło z mąką (mają pozostać grudki masła) Dodać morele i śmietanę z szafranem. Wymieszać łyżką, następnie przełożyć ciasto na stolnicę i formować koło o średnicy 18 cm. Nożem, podzielić ciasto na 8 części, śmietaną z szafranem wysmarować rożki, posypać cukrem i przełożyć na blaszkę. Piec na złoto brązowy kolor około 14-16 minut.
- Przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
- Rożki podawać z masłem i oczywiście dowolnym dżemem Łowicz. (u mnie dżem z czarnych porzeczek)
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńZ szafranem to takie ekskluzywne :)
OdpowiedzUsuń