Składniki :
- 1/4 szklanki kaszy quinoa (ugotować według wskazówek na opakowaniu)
- około 15 pieczarek średniej wielkości
- 3-4 cebulki zielone drobno posiekać
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1/3 szklanki sera feta
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek (1 łyżka do wysmarowania kapeluszy)
- sól
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 220 C.
- Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym lub matą silikonową.
- Pieczarki umyć, usunąć nóżki. Kapelusze osuszyć papierem kuchennym.
- Pędzelkiem kuchennym, wysmarować oliwą wnętrze pieczarek.
- Ugotowaną kasze wymieszać z cebulką, orzechami, pietruszką, seram, suszonymi pomidorami i oliwą. Doprawić solą do smaku.
- Faszerować pieczarki, układać na blaszkę, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Piec do miękkości pieczarek około 15-17 minut. Gotowe!
Bardzo apetyczna przystawka i ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń