Składniki:
- 6 jabłek Gala lub Fuji
- cytryna - podzielić na mniejsze części
- 3 łyżeczki miękkiego masła
- 3 łyżki cukru brązowego (1 łyżka do posypania jabłek 2 łyżki do płatków owsianych)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta pieprzu
- 1 szklanka cydru jabłkowego
- 1 szklanka pełnego mleka
- 1-2 łyżeczki drobno startej skorki z pomarańczy (pomarańcze sparzyć)
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych (ugotować według wskazówek na opakowaniu)
- 6 łyżek jogurtu greckiego naturalnego
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzać do 190 C.
- Cydr wlać do naczynia odpowiedniego do pieczenia w piekarniku.
- Odciąć górną część z każdego jabłka. Małym nożykiem delikatnie wyciąć duże " misy"
- Oddzielone części od jabłek pokroić w kostkę (bez pestek i gniazd nasiennych) odstawić.
- Pocierać części cięcia jabłek cytryną, pędzelkiem rozprowadzić masło, oprószyć pieprzem, cynamonem i posypać cukrem brązowym.
- Przełożyć jabłka do naczynia z cydrem.
- Przykryć naczynie folia aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec aż jabłka zmiękną, około 30 minut. Zdjąć folie i piec kolejne 5 minut.
- W małym garnku zagotować mleko, dodać ugotowane płatki owsiane, pokrojone części jabłek, skórkę pomarańczową i 2 łyżki cukru brązowego (według uznania) Gotować kilka minut.
- Jabłka przełożyć na talerz, przelać płyn do małego rondelka i gotować na małym ogniu, około 5 minut.
- Ugotowaną mieszanką z płatków wypełniać upieczone jabłka, na płatki położyć po łyżce jogurtu i polewać cydrem. Oprószyć cynamonem.
Smacznego.
idealny, jesienny deser!
OdpowiedzUsuńJabłek ci u nas dostatek, jutro biorę się za pichcenie!
OdpowiedzUsuń