12.10.14

Jabłka pieczone z płatkami owsianymi

Jabłko z cynamonem 2014


Składniki:

  • 6 jabłek Gala lub Fuji
  • cytryna - podzielić na mniejsze części
  • 3 łyżeczki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru brązowego (1 łyżka do posypania jabłek 2 łyżki do płatków owsianych)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 1-2 łyżeczki drobno startej skorki z pomarańczy (pomarańcze sparzyć)
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych (ugotować według wskazówek na opakowaniu)
  • 6 łyżek jogurtu greckiego naturalnego

Wykonanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 C.
  2. Cydr wlać do naczynia odpowiedniego do pieczenia w piekarniku.
  3. Odciąć górną część z każdego jabłka. Małym nożykiem delikatnie wyciąć duże " misy"
  4. Oddzielone części od jabłek pokroić w kostkę (bez pestek i gniazd nasiennych) odstawić.
  5. Pocierać części cięcia jabłek cytryną, pędzelkiem rozprowadzić masło, oprószyć pieprzem, cynamonem i posypać cukrem brązowym.
  6. Przełożyć jabłka do naczynia z cydrem.
  7. Przykryć naczynie folia aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec aż jabłka zmiękną, około 30 minut. Zdjąć folie i piec kolejne 5 minut.
  8. W małym garnku zagotować mleko, dodać ugotowane płatki owsiane, pokrojone części jabłek, skórkę pomarańczową i 2 łyżki cukru brązowego (według uznania) Gotować kilka minut.
  9. Jabłka przełożyć na talerz, przelać płyn do małego rondelka i gotować na małym ogniu, około 5 minut.
  10. Ugotowaną mieszanką z płatków wypełniać upieczone jabłka, na płatki położyć po łyżce jogurtu i polewać cydrem. Oprószyć cynamonem.

Smacznego.

 

2 komentarze: