... mam nadzieje że nie jedno!
Idealne śniadanie dla śpiochów i nie tylko. Upieczone ciastka można rano podgrzać w tosterze (w temperaturze pokojowej też są smakowite) Ciastka można również zabrać ze sobą na drogę z kubkiem kawy. W moim przypadku sprawdza się idealnie.
Składniki na 8 ciastek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g zimnego masła (pokroić w drobną kostkę)
- 4 łyżki lodowatej wody
- 12 łyżek dżemu Łowicz (u mnie dżem brzoskwiniowy i dżem z czarnych porzeczek)
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie
- Wymieszać - mąkę, sól i cukier w dużej misce. Dodać zimne masło. Palcami lub widelcem rozcierać masło z mąką (mają pozostać małe grudki masła) dodawać po łyżce wody. Zebrać ciasto w kule, podzielić na pół , zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Stolnicę dobrze posypać mąką, rozwałkować jedną cześć ciasta na prostokąt o wymiarach około 30x28 cm. Przyciąć do wymiarów 28x26 cm, następnie podzielić na 8 prostokątów o wymiarach 13x7cm każdy.
- Położyć po 1 1/2 łyżki dżemu na 4 prostokątach, na pozostałych 4 za pomocą wykałaczki lub widelca, zrobić kilka dziurek (na środku) Dżem przykryć prostokątem z dziurkami. Opuszkami palców, delikatnie nacisnąć wszystkie krawędzie każdego ciastka. Następnie widelcem ponownie nacisnąć wszystkie krawędzie do podwójnego uszczelnienia. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 190C.
- Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym ( dżem może wyciekać) położyć zamarznięte ciastka i piec na złoto brązowy kolor około 25-30 minut.
- Oprószyć cukrem pudrem.
Upieczone ciastka można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Odgrzewać w tosterze lub kuchence mikrofalowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz