Składniki :
- 3/4 szklanki mąki pszennej (przesiać)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki musu z dyni
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pecan
- 1/4 szklanki cukru pudru
- ręcznik kuchenny bawełniany
Wykonanie
- Rozgrzać piekarnik do 190 C.
- Blaszkę o wymiarach 26x38 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym.
- Połączyć - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona, imbir, cynamon, goździki i sól w małej misce.
- Jajka z cukrem utrzeć mikserem do białości.
- Dodać mus z dyni, wymieszać.
- Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami, wymieszać na gładko.
- Wyłożyć na blaszkę, posypać orzechami.
- Piec 13-15 minut.
- Ręcznik kuchenny posypać cukrem pudrem.
- Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na ręcznik, odkleić papier i zwijać roladę razem ze ścierką, odstawić do wystudzenia.
Masa
- serek kremowy typu Philadelphia - temperatura pokojowa
- 90 g miękkiego masła
- 110 g cukru pudru - według uznania u mnie mniej
- szczypta cynamonu (jak lubicie)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pecan
Wykonanie:
- Ser, cukier, masło, wanilię i cynamon zmiksować na pulchną masę, dodać orzechy. Wymieszać.
- Zimną roladę rozwinąć i od środka wysmarować masą. Ponownie ciasto zwinąć.
- Zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
- Przed podaniem roladę oprószyć cukrem pudrem.
Mus z dyni
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dynię umyć, oczyścić z pestek i miękkiego miąższu, podzielić wraz ze skórką na mniejsze cząstki. Przełożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości, około 1 godzinę. Oddzielić miąższ od skórki (ewentualnie przełożyć na sitko do odsączania) ugnieść widelcem lub zmiksować. Pozostały mus przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
wygląda świetnie! uwielbiam dynię na słodko :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń