24.10.14

Rolada z dynią

Rolada z dynią,deser,dynia,serek kremowy,rolada dyniowa
Składniki :
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (przesiać)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki musu z dyni
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pecan
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • ręcznik kuchenny bawełniany
Wykonanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
  2. Blaszkę o wymiarach 26x38 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym.
  3. Połączyć - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona, imbir, cynamon, goździki i sól w małej misce.
  4. Jajka z cukrem utrzeć mikserem do białości.
  5. Dodać mus z dyni, wymieszać.
  6. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami, wymieszać na gładko.
  7. Wyłożyć na blaszkę, posypać orzechami.
  8. Piec 13-15 minut.
  9. Ręcznik kuchenny posypać cukrem pudrem.
  10. Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na ręcznik, odkleić papier i zwijać roladę razem ze ścierką, odstawić do wystudzenia.
Masa
  • serek kremowy typu Philadelphia - temperatura pokojowa
  • 90 g miękkiego masła
  • 110 g cukru pudru - według uznania u mnie mniej
  • szczypta cynamonu (jak lubicie)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pecan
Wykonanie:
  1. Ser, cukier, masło, wanilię i cynamon zmiksować na pulchną masę, dodać orzechy. Wymieszać.
  2. Zimną roladę rozwinąć i od środka wysmarować masą. Ponownie ciasto zwinąć.
  3. Zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
  4. Przed podaniem roladę oprószyć cukrem pudrem.
Mus z dyni
  • dynia
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dynię umyć, oczyścić z pestek i miękkiego miąższu, podzielić wraz ze skórką na mniejsze cząstki. Przełożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości, około 1 godzinę. Oddzielić miąższ od skórki (ewentualnie przełożyć na sitko do odsączania) ugnieść widelcem lub zmiksować. Pozostały mus przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.



2 komentarze: