Składniki :
- 11/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki maki zwykłej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko (białko ubić)
- 1/2 szklanki cukru
- dżem malinowy Łowicz
- Rozgrzać piekarnik do 205 C.
- W jednej misce wymieszać - mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce wymieszać - mleko, olej, żółtko i cukier.
- Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać. Dodać ubitą pianę, delikatnie połączyć na gładko.
- Patelnie żeliwną o średnicy 26 cm rozgrzać, natłuścić masłem.
- Połowę ciasta wyłożyć na patelnie - rozprowadzić. Położyć kilka łyżek dżemu, następnie nożem robić zygzaki. Czynność powtórzyć. (ciasto, dżem, zygzaki)
- Patelnię przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz