Składniki :
- 4 łyżki masła
- 1/2 cebuli średniej wielkość
- 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 szklanki bulionu drobiowego małosolnego
- 500 g świeżych brokuł (podzielić na mniejsze różyczki)
- 1 szklanka startej marchewki
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g sera cheddar w kawałku (zetrzeć na tarce)
- W średnim garnku roztopić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić.
- Dodać mąkę, smażyć na średnim ogniu około 3-5 minut.
- Powoli wlewać mleko, śmietanę i bulion. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
- Gotować 20 minut.
- Dodać marchewkę i brokuły. Gotować kolejne 20-25 minut na małym ogniu do miękkości warzyw.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Zupę przełożyć do blendera i zmiksować.
- Przełożyć zmiksowaną zupę do garnka, dodać ser, podgrzewać na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści.
- Oprószyć gałką muszkatołową.
Wnuki nie lubią brokułów, ale ta zupa bardzo im smakuje
OdpowiedzUsuń