24.1.15

Tarta z winogronami i winną galaretką

Tarta, winogrona, wino czerwone, serek Philadelphia, migdały


Składniki na ciasto:
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 115 g zimnego masła - pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:

  1. W misce wymieszać: mąkę, mąkę migdałową, cukier i sól. Dodać masło i rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i wodę, następnie zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody)
  2. Rozłożyć ciasto na blaszce do tarty o wymiarach 35x12 cm. Położyć folię spożywczą i wgnieść palcami ciasto do foremki. Odkleić folię, nakłuć spód widelcem i włożyć foremkę do zamrażarki na 20-30 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  4. Ciasto okryć folią aluminiową i obciążyć kulkami ceramicznymi (można obciążyć również suchym grochem lub ryżem)
  5. Piec 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 5-10 minut, na jasno brązowy kolor.
Galaretka z wina:
Składniki:
  • 8 g żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Wykonanie:
  1. W małym rondelku doprowadzić do wrzenia: wino, cukier, żelatynę, mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści - nie gotować!
  2. Schładzać w lodowce około 15-20 minut.

Ponadto:
  • winogrona bez pestek (duże można przekroić na pół)
Masa:
  • 3/4 op serka kremowego Philadelphia - temperatura pokojowa
  • 1/3 szklanki cukru pudru (według uznania)
  • 3/4 łyżeczki startej skórki z cytryny (cytrynę sparzyć)
  • 3 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie:

  1. W małej misce za pomocą miksera, ubić serek z cukrem, dodać śmietanę i ubijać około 1-2 minuty, na końcu dodać skórkę z cytryny.
  2. Masę rozprowadzić na zimne ciasto, ułożyć winogrona i wylać lekko tężejącą galaretkę.
  3. Wstawić do lodówki żeby galaretka dobrze stężała.
Tarta najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!


Tarta słodka czy wytrawna?
Walentynkowe menu




4 komentarze: