Składniki na ciasto:
- 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 115 g zimnego masła - pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- W misce wymieszać: mąkę, mąkę migdałową, cukier i sól. Dodać masło i rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i wodę, następnie zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody)
- Rozłożyć ciasto na blaszce do tarty o wymiarach 35x12 cm. Położyć folię spożywczą i wgnieść palcami ciasto do foremki. Odkleić folię, nakłuć spód widelcem i włożyć foremkę do zamrażarki na 20-30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
- Ciasto okryć folią aluminiową i obciążyć kulkami ceramicznymi (można obciążyć również suchym grochem lub ryżem)
- Piec 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 5-10 minut, na jasno brązowy kolor.
Składniki:
- 8 g żelatyny
- 1/3 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- W małym rondelku doprowadzić do wrzenia: wino, cukier, żelatynę, mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści - nie gotować!
- Schładzać w lodowce około 15-20 minut.
Ponadto:
- winogrona bez pestek (duże można przekroić na pół)
- 3/4 op serka kremowego Philadelphia - temperatura pokojowa
- 1/3 szklanki cukru pudru (według uznania)
- 3/4 łyżeczki startej skórki z cytryny (cytrynę sparzyć)
- 3 łyżki śmietany kremówki
- W małej misce za pomocą miksera, ubić serek z cukrem, dodać śmietanę i ubijać około 1-2 minuty, na końcu dodać skórkę z cytryny.
- Masę rozprowadzić na zimne ciasto, ułożyć winogrona i wylać lekko tężejącą galaretkę.
- Wstawić do lodówki żeby galaretka dobrze stężała.
Smacznego!
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńwygląda zachwycająco :D
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawie musiała smakować :)