Płatki owsiane, moja druga miłość.Szybko się nie nudzą, ponieważ można je przyrządzać na sto i więcej sposobów, dlatego też, nie rozstaję się z nimi od kilku lat.
Płatki owsiane, banany, figi i jogurt, czyli idealne połączenie śniadaniowe i nie tylko. Jogurt można zastąpić bitą śmietaną lub lodami waniliowymi i powstanie nam smakowity podwieczorek.
Całość jest dość słodka, banany i figi mają sporo słodkości w sobie, wiec polecam zmniejszyć proporcje miodu i cukru (według swojego uznania)
Porcja dla 4-5 osób Czas przygotowania 15 minut.
Składniki:
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki niezbyt drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru (u mnie 1 łyżka)
- 1 1/2 łyżki masła
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 duże dojrzałe banany - pokroić w plastry
- 1/2 szklanki posiekanych suszonych fig
- 4 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru brązowego (u mnie 1/8 szklanki)
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki mielonego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki miodu (u mnie 1 łyżka)
- jogurt grecki naturalny
Wykonanie:
- Posypka owsiana - rozgrzać patelnię o średnicy 23 cm na średnim ogniu, wsypać płatki owsiane i orzechy. Prażyć około 2-3 minuty, często mieszać, dodać kokos i prażyć kolejne 2-3 minuty (jeśli kokos jest bardzo drobny prażyć krócej) Dodać cukier kryształ, 1 1/2 łyżki masła, 1/8 łyżeczki imbiru. Mieszać aż masło się rozpuści a mieszanina będzie równomiernie pokryta. Zdjąć z ognia, przełożyć do miski i odstawić.
- W tej samej patelni roztopić 4 łyżki masła, dodać banany, figi, cukier brązowy, świeży imbir i cynamon. Smażyć na średnim ogniu 3 do 5 minut, delikatnie mieszać od czasu do czasu. Dodać miód i 2 łyżki wody, gotować 1 minutę. Zdjąć z ognia i posypać równomiernie mieszanką płatków. Podawać na ciepło z jogurtem lub lodami.
Smacznego!
Pycha, aż zrobiłam się głodna. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie wpisu do akcji. :)