Składniki:
- okolo 1 kg udek z kurczaka (mogą być rownież skrzydełka)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka ketchupu
- 6 łyżek miodu
- 1-2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- sol, pieprz
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, następnie wysmarować oliwą z oliwek.
- Udka umyć osuszyć papierem kuchennym i ułożyć w naczyniu.
- Sos sojowy, ketchup, miód, czosnek, sól i pieprz, wymieszszać, następnie pędzelkiem kuchennym wysmarować udka i przełożyć do piekarnika.
- Piec 45-50 minut, podnieść temperaturę do 200 stopni C i piec około 10-15 minut.
Smacznego!
Jestem w trakcie pieczenia :) Ciekawe czy dobrze skomponują się z ziemniakami oraz mizerią ;)
OdpowiedzUsuńZiemniaki i mizeria klasyka która zawsze się sprawdza, ostatnio też tak robiłam. Życzę smacznego!
OdpowiedzUsuń