Zupa z pieczonym kalafiorem i pieczonym czosnkiem z masłem anchois.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 główka pieczonego czosnku przepis tutaj
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekana marchewka
- 1 posiekana łodyga selera naciowego
- 2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 szklanka mleka
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
- Włożyć do piekarnika przygotowany czosnek, około 20 minut przed końcem pieczenia włożyć blachę z kalafiorem.
- Kalafior podzielić na różyczki, przełożyć na blachę, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piec na złoty kolor około 20 minut.
- W garnku na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę, podsmażyć. Dodać marchewkę, seler, tymianek. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać kalafior i gotować około 20 minut. Dodać czosnek, następnie przełożyć zupę do blendera i zmiksować na gładko. Wrócić z zupą do garnka, dodać mleko, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Składniki:
- 4-5 łyżek miękkiego masła
- 3-4 fileciki anchois
- 1 ząbek czosnku
Filety z czosnkiem utrzeć w moździerzu. Wymieszać z masłem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz