Składniki na 2 średniej wielkości pizze:
- 300g mąki chlebowej (może być również zwykła)
- 6g drożdży instant
- 8g soli
- 170g wody
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Ponadto:
- kamień do pieczenia pizzy
Wykonanie:
- Drożdże wymieszać z mąką i solą. Wlać wodę i wyrabiać 5-6 minut (ciasto ma być elastyczne, powinno odchodzić od ręki) Gdy ciasto będzie zbyt suche dodawać po łyżce wody, jeśli będzie zbyt lepkie dodawać po łyżce mąki. Dodać oliwę z oliwek i kontynuować wyrabianie 3-4 minuty.
- Ciasto przełożyć do metalowej lub szklanej miski, lekko natłuszczonej oliwą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, do wolnego wyrośnięcia.
- Godzinę przed pieczeniem wyciągnąć ciasto z lodówki (3 zdjęcie od góry) Stolnicę posypać mąką, ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozciągnąć lub rozwałkować i formować kulki (zdjęcia powyżej). Przykryć folią lub ręcznikiem kuchennym i pozwolić mu odpocząć około 40 minut.
- Rozgrzać piekarnik wraz z kamieniem do 235 stopni C.
- Ciasto rozwałkować lub delikatnie rozciągnąć, dobrze podsypać mąką kukurydzaną (średnica około 20 cm) następnie pędzelkiem kuchennym wysmarować ciasto oliwą.
- Rozprowadzić równomiernie sos do pizzy, posypać ziołami, serem i dowolnymi dodatkami. Zsunąć ciasto na gorący kamień i piec na złoty kolor około 7-10 minut.
Przepis na sos do pizzy znajduje się tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz