28.2.15

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę, pizza, kuchnia włoska , przepis,
 
Składniki na 2 średniej wielkości pizze:
  • 300g mąki chlebowej (może być również zwykła)
  • 6g drożdży instant
  • 8g soli
  • 170g wody
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Ponadto:

  • kamień do pieczenia pizzy

Wykonanie:

 

  1. Drożdże wymieszać z mąką i solą. Wlać wodę i wyrabiać 5-6 minut (ciasto ma być elastyczne, powinno odchodzić od ręki) Gdy ciasto będzie zbyt suche dodawać po łyżce wody, jeśli będzie zbyt lepkie dodawać po łyżce mąki. Dodać oliwę z oliwek i kontynuować wyrabianie 3-4 minuty.
  2. Ciasto przełożyć do metalowej lub szklanej miski, lekko natłuszczonej oliwą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, do wolnego wyrośnięcia.
  3. Godzinę przed pieczeniem wyciągnąć ciasto z lodówki (3 zdjęcie od góry) Stolnicę posypać mąką, ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozciągnąć lub rozwałkować i formować kulki (zdjęcia powyżej). Przykryć folią lub ręcznikiem kuchennym i pozwolić mu odpocząć około 40 minut.
  4. Rozgrzać piekarnik wraz z kamieniem do 235 stopni C.
  5. Ciasto rozwałkować lub delikatnie rozciągnąć, dobrze podsypać mąką kukurydzaną (średnica około 20 cm) następnie pędzelkiem kuchennym wysmarować ciasto oliwą.
  6. Rozprowadzić równomiernie sos do pizzy, posypać ziołami, serem i dowolnymi dodatkami. Zsunąć ciasto na gorący kamień i piec na złoty kolor około 7-10 minut.

Przepis na sos do pizzy znajduje się tutaj

 

Pyszna pizza

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz