14.2.15

Kakaowe ciasteczka (brownie)

Walentynkowe ciasteczka kakaowe, brownies

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 250 g roztopionego masła
  • 1 1/4 szklanki przesianego ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
  2. Mikserem na średnich obrotach ubić jajka do białości. Dodać cukier zwykły i brązowy, następnie dodać masło, kakao, wanilię, mąkę i sól. Wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wyłożyć ciasto na blachę, włożyć do piekarnika i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.
  3. Foremką odcisnąć kształt, następnie za pomoca małego nożyka delikatnie wykrawać ciasteczka.

Z okazji Walentynek życzę Wam dużo miłości!

 

3 komentarze: