24.2.15

Słodki ziemniak z ziołową ricottą

Słodkie ziemniaki, bataty, ser ricotta, miód, żurawina,orzechy włoskie, przekąski,

Składniki:

  • 1 duży słodki ziemniak
  • oliwa z oliwek
  • cynamon
  • sól

Ricotta ziołowa:

  • 1 szklanka sera ricotta
  • 1 1/2 łyżeczki mieszanych włoskich ziół
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki soli

Ponadto:

  • około 1 szklanka orzechów włoskich (uprażyć w piekarniku)
  • około 3/4 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
  • miód

Wykonanie:

  1. W małej misce wymieszać ser z ziołami, miodem i solą. Odstawić do lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.
  3. Ziemniaka umyć, pokroić w 5 mm plastry. Przełożyć do dużej miski, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i cynamonem. Wymieszać. Plastry ziemniaka rozłożyć na blaszce, włożyć do piekarnika, piec 20 minut, obrócić na drugą stronę i piec kolejne 17-20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia włożyć do piekarnika blaszkę z orzechami. Uprażone orzechy wyłożyć na deskę, następnie posiekać.
  4. Wyciągnąć blaszkę z piekarnika (piekarnika nie wyłączać, ziemniaki pozostawić na blaszce) Rozprowadzić na ziemniakach ser i wrócić do piekarnika na kilka minut, gdy ser się lekko podgrzeje, wyciągnąć. Posypać orzechami, żurawiną i skropić miodem. Gotowe!

Smacznego!

Bataty everywhere

 

1 komentarz:

  1. Prezentuje się cudownie! Połączenie batatów i ricotty to wspaniały pomysł, wszystko, co najlepsze w jednym :D Pozdrawiam, dziękuję i witam serdecznie w akcji :)

    OdpowiedzUsuń