Składniki:
- 1 duży słodki ziemniak
- oliwa z oliwek
- cynamon
- sól
Ricotta ziołowa:
- 1 szklanka sera ricotta
- 1 1/2 łyżeczki mieszanych włoskich ziół
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
- około 1 szklanka orzechów włoskich (uprażyć w piekarniku)
- około 3/4 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
- miód
Wykonanie:
- W małej misce wymieszać ser z ziołami, miodem i solą. Odstawić do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.
- Ziemniaka umyć, pokroić w 5 mm plastry. Przełożyć do dużej miski, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i cynamonem. Wymieszać. Plastry ziemniaka rozłożyć na blaszce, włożyć do piekarnika, piec 20 minut, obrócić na drugą stronę i piec kolejne 17-20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia włożyć do piekarnika blaszkę z orzechami. Uprażone orzechy wyłożyć na deskę, następnie posiekać.
- Wyciągnąć blaszkę z piekarnika (piekarnika nie wyłączać, ziemniaki pozostawić na blaszce) Rozprowadzić na ziemniakach ser i wrócić do piekarnika na kilka minut, gdy ser się lekko podgrzeje, wyciągnąć. Posypać orzechami, żurawiną i skropić miodem. Gotowe!
Smacznego!
Prezentuje się cudownie! Połączenie batatów i ricotty to wspaniały pomysł, wszystko, co najlepsze w jednym :D Pozdrawiam, dziękuję i witam serdecznie w akcji :)
OdpowiedzUsuń