Porcja dla 3-4 osób Składniki :
- 450 g małych grzybów portabello lub cremini pokroić w ćwiartki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1-2 ząbki czosnku - przecisnać przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Polenta:
- 2 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli koszernej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej lub drobnej kaszy kukurydzianej (nie instant)
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki startego parmezanu plus więcej do posypania
Wykonanie:
- W średnim garnku, na średnio-wysokim ogniu, doprowadzić do wrzenia wodę z mlekiem i solą. Powoli wsypać polentę, cały czas mieszać. Zmniejszyć ogień do minimum, częściowo przykryć garnek pokrywką, gotować, mieszając energicznie co 5 minut. Gotować do momentu, aż ciecz się wchłonie a polenta zrobi się kremowa, około 30 minut. W międzyczasie przygotować grzyby.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
- W misce wymieszać grzyby z oliwą, octem, czosnkiem, solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę, włożyć do piekarnika i piec do miękkości 15-20 minut.
- Ugotowaną polentę ściągnąć z ognia, dodać 2 łyżki masła, 3/4 szklanki parmezanu i dobrze wymieszać. Przełożyć na talerz, położyć grzyby, posypać parmezanem i pietruszką. Podawać na gorąco.
Smacznego!
uwielbiam polentę w każdej wersji, zarówno wytrawnej, jak i słodkiej :)
OdpowiedzUsuń