20.2.15

Chipsy z batatów z sosem czekoladowym

Chipsy, bataty, słodkie ziemniaki, czekolada, przekąski,

Składniki:

  • słodki ziemniak najlepiej o wydłużonym kształcie
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cynamon

Ponadto:

  • około 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka masła
  • śmietana kremówka (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  2. Ziemniaka umyć pokroić w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie. Przełożyć do miski, dodać oliwę, cynamon, sól i szczyptę pieprzu. Wymieszać, rozłożyć na blaszce, włożyć do piekarnika i piec około 10-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości plasterków)
  3. W małym rondelku rozpuścić czekoladę i masło z odrobiną śmietany kremówki.

Smacznego!

Czekolada wytrawnie

 

3 komentarze:

  1. Łał, co za wspaniała kombinacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za batatami nie przepadam, ale wydaje mi się, że w wersji z czekoladą bym je szybko polubiła :P Muszę koniecznie wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń