Składniki:
- słodki ziemniak najlepiej o wydłużonym kształcie
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cynamon
Ponadto:
- około 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- 1 łyżeczka masła
- śmietana kremówka (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Ziemniaka umyć pokroić w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie. Przełożyć do miski, dodać oliwę, cynamon, sól i szczyptę pieprzu. Wymieszać, rozłożyć na blaszce, włożyć do piekarnika i piec około 10-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości plasterków)
- W małym rondelku rozpuścić czekoladę i masło z odrobiną śmietany kremówki.
Smacznego!
Łał, co za wspaniała kombinacja :-)
OdpowiedzUsuńZa batatami nie przepadam, ale wydaje mi się, że w wersji z czekoladą bym je szybko polubiła :P Muszę koniecznie wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
OdpowiedzUsuń