Składniki:
- 6-8 marchewek
- sok z jednej średniej wielkości pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz
- świeże zioła - mięta, tymianek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C - 400 stopni F.
- Marchew umyć, oczyścić i pokroić w 5-6 mm plastry. Przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, sok z pomarańczy i sól do smaku. Wymieszać, następnie rozłożyć plastry marchewki w dużym naczyniu żaroodpornym. Przykryć szczelnie folią aluminiową, włożyć do piekarnika na 10 minut.
- Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię. Dodać miód, wymieszać, rozłożyć plastry marchewki równomiernie w naczyniu. Wrócić z marchewką (bez przykrycia) do piekarnika, podnieść temperaturę do 230 stopni C - 450 stopni F. Piec przez kolejne 10-15 minut do miękkości.
- Posypać ziołami, skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku i podawać.
Smacznego !
Świetnie wyglądają te kolorowe marchewki :) Zazdroszczę. W swojej okolicy nigdzie nie mogę nabyć. Z przyjemnością akceptuję w akcji Marchewkowy zawrót głowy :D
OdpowiedzUsuń