Składniki na dwie polędwiczki:
- bagietka
- 2 polędwiczki wieprzowe (może być również jedna, nadmiar bagietki można przyciąć)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- cebula granulowana
- papryka mielona
- mieszanka suszonych włoskich ziół
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C - 400 stopni F.
- Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, cebulą, papryką i ziołami. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić polędwiczki ze wszystkich stron około 8-10 minut. Przełożyć na talerz.
- W małej misce wymieszać musztardę z miodem, następnie wysmarować polędwiczki z każdej strony.
- Bagietkę delikatnie naciąć wzdłuż, następnie wydrążyć. Włożyć polędwiczki do środka i związać sznurkiem kuchennym. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec przez około 30 minut (ważne żeby podczas pieczenia bagietki były przykryte folią aluminiową) lub do momentu aż polędwiczki osiągną temperaturę w środku 71 stopni C - 160 stopni F. Przed końcem pieczenia polędwiczek możecie włożyć do piekarnika blaszkę z warzywami. Wyciągnąć polędwiczki z piekarnika i odstawić na 10 minut. Pokroić w plastry i podawać.
Podawać na gorąco z ulubionymi pieczonymi lub gotowanymi warzywami. Takie polędwiczki są również bardzo smaczne na zimno jako dodatek do sałatek.
Pieczone brokuły:
- 1-2 główki brokuł
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- starty parmezan
- Brokuły podzielić na mniejsze kawałki, umieścić na blaszce.
- Skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, następnie przemieszać aby się równomiernie pokryły oliwą.
- Piec przez około 20 minut (użyj widelca żeby sprawdzić czy są miękkie).
- Przełożyć na półmisek i posypać parmezanem.
Smacznego!
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń