22.8.14

Gruszki z sosem kawowym

Deser gruszkowy,gruszki,karmel,kawa.
















Składniki:
  • 4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 laski kory cynamonu
  • 3 gruszki
  • świeża mięta do dekoracji
Wykonanie:
  1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne tak, aby nie uszkodzić górnej cześć gruszki.
  2. W garnku zagotować wodę, dodać wanilię, cukier, cynamon, gotować 5 minut.
  3. Gruszki przełożyć do garnka, gotować 10 -15 minut do miękkości.
Sos kawowy
  • 55 g cukru brązowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka bardzo mocnej zaparzonej kawy
  • lody waniliowe
Cukier, śmietanę, wanilię, masło i kawę gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu, około 5 minut.
Gruszki podawać z ciepłym sosem i lodami (ja pominęłam lody)
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz